A Dongó bemutatása
A zenekar jelenlegi tagjai:
 
Fazekas Bernadett Kerék Annamária Balázsi Gyula
hegedű, ritmushangszerek, vokál
furulyák, oboa, ének
gitárok, ének, vokál
Papp Csaba Korponai Tibor
basszusgitár, ének, vokál gitár, mandolin, szintetizátor, ének, vokál
 
  A zenekar története  

Együttesünk öttagú, alapvetően a mandolin, hegedű, blockflöte, harmonika, oboa, gitár basszusgitár és az ütőhangszerek szólalnak meg a dalokban, és jellemző a többszólamú vokális hangzás. Elsősorban verseket zenésítünk meg, a szerzemények részben népzenei ihletésűek. Az Együttes 1976 októberében alakult Nyíregyházán.

Alapító tagok: Balázsi Gyula, Bálint Pál, Martinovszky István.

Törekvéseinket többek között az alábbi eredmények, elismerések fémjelzik:

1982
A Székesfehérvári Országos Dalos Találkozón 2. helyezés Hevesi Tamás akkori csapata, a Névtelen Nulla mögött. Az alapító tagokon kívül ekkor már az Együttesben játszott Járdán Károly és Jónás Tibor.

1985
A debreceni szervezésű Békedal pályázaton a Dongó Együttes dala bekerült a legjobb 12 közé. Nagylemez felvétel készült „Dallal a békéért címmel, amelyen két dallal szereplünk, többek között Varga Miklós Európa című dalának társaságában. Ennek az eredménynek alapján a Dongó Együttes meghívást kapott az 1986-ban Szocsiban megrendezett nemzetközi fesztiválra. Az Együttes a három alapító tag Balázsi Gyula, Bálint Pál és Martinovszki István mellett Vannai László és Romanovits István társaságában érte el ezeket az eredményeket. A Dongó Együttes ebben az évben megkapta az ORI hivatásos előadó művészi engedélyét.

1985-1990
Az ezekben az években kifejtett tevékenységünkért megkaptuk a Kiváló Együttes címet és a Művelődési Miniszter Dicsérő Oklevelét.

1991
Az Ugróiskola című gyermekkazettánk megjelenése. A kazetta alapján meghívást kaptunk és sikeresen szerepeltünk a Malév Interfolk Fesztiválon.

Az ezután következő időszakban négy különböző műsorunkat mutattuk be általános és középiskolások részére, a Filharmónia felkérésére.

1996
A diósgyőri Kaláka Fesztiválon elnyertük a Kaláka együttes különdíját, mint a legjobb versmegzenésítő együttes.

1999
Kazettán és CD-n is megjelent a szavalatokat és együttesünk által megzenésített verseket tartalmazó „Szeretni ezt a szép hazát" című kiadvány, 1848 márciusa tiszteletére.

2001
Ebben az évben újabb három album jelent meg a budapesti Periferic Records-nál. A Dongó Együttes a felvételeket Balázsi Gyula, Romanovits István, Korponai Tibor, Cseke Zoltán, Cseke Andrea felállásban készítette, amelyeken néhány dalban régi zenésztársak (Martinovszky István és Jónás Tibor) is közreműködtek. A dalok nagyobb részét Romanovits István és Balázsi Gyula írta. A helyi rádió és tv állomások mellett az Együttes lemezei hallhatók a Magyar Rádióban, illetve a Magyar Televízió (Vasárnap Sziget), és az RTL Klub (Kölyökklub) műsoraiba is.

Altamira Grafikai Stúdió 2004
www.altamiradesign.hu
Fotók: Beregszászi János
www.beregszaszi.hu
A Dongó zenekar elérhetősége:
Balázsi Gyula:30/9557-414
info@dongoinfo.hu